Investice a spoření

Investujeme, abychom zvýšili hodnotu svých peněz, nebo alespoň zabránili snižování jejich reálné hodnoty (inflace).

Každý asi zná pojmy jako stavební spoření, spořící účty, termínované vklady a určitě jste slyšeli i o akciích a dluhopisech. Kdo se ale v tom má vyznat, když je kolem nás spoustu nástrah a je potřeba si dávat pozor, kam své peníze dáváme.

Od toho tu jsme my.

Pomůžeme vám, abyste se zorientovali v džungli nabídek a dokázali vybrat vhodnou variantu pro vás. Každý máme jiné možnosti a cíle, takže najít univerzální investici pro každého není možné. Proto ke každému klientovi přistupujeme individuálně a podle jeho potřeb mu pomůžeme vybrat nejlepší investiční nástroje.

Investiční plán

Ať už jste na začátku budování majetku, nebo již už máte majetek vybudovaný, ale chcete ho ochránit před inflací a později z něj čerpat rentu, je důležité, abyste znali svůj investiční cíl a měli plán na jeho dosažení.

}

Investiční horizont

Je doba, po kterou investor plánuje nechat svůj kapitál bez zásahu pracovat. Neznamená to, že nemůže změnit názor a vybrat peníze dříve v případě potřeby, ale nepočítá s nimi, pokud to není nutné.

}

Investiční trojúhelník

• výnos
• riziko
• likvidita = přeměnit majetek na peníze

Neexistuje investice, která by mohla dosáhnout na maxima všech třech znacích (maximální výnos, minimální riziko a maximální likvidita), existuje ale možnost optimálních poměrů.

Kam vložit své prostředky?

Spořící účet

Minimální riziko ztráty, ale na úkor nízkého výnosu, vysoká likvidita (podívejte se na alternativu ke spořícímu účtu – úročená hotovost od Edwarda)

Termínovaný vklad

Minimální riziko ztráty, o něco vyšší výnos než u spořícího účtu, ale na úkor nízké likvidity

Investice překonávající inflaci (akcie, dluhopisy,...)

Vyšší výnos za cenu vyššího rizika. Tato rizika mohou být tržní, kreditní, měnová…

Jaká jsou rizika?

Diverzifikace

Vsadit peníze na jednu kartu není investování, ale hazard. A jak všichni víme, kasino vždy vyhrává. Proto je potřeba diverzifikovat investice například mezi nemovitosti, akcie, dluhopisy nebo cenné kovy.

Kreditní riziko

Rozumí se jím riziko zhoršení finanční situace (v extrémním případě riziko krachu) firmy, jejichž cenné papíry (akcie, dluhopisy) jsou v portfoliu.

U dluhopisů je toto riziko (nejistota při splácení závazků) obvykle měřeno ratingovými agenturami (např. Standard&Poors, Moody’s, Fitch apod.) a udáváno jako hodnoty ratingu (např. AA, BBB+ Baa apod.).

Měnové riziko

Měnové riziko se týká investic v cizích měnách a spočívá v možnosti nevýhodné změny kurzu vůči měně, v níž investor investuje.

Tržní, jedinečné a celkové riziko

Tržní riziko se převážně stanovuje u akcií na základě ekonomických, geopolitických či jiných podmínek cena akcií buď roste nebo klesá.

Takže pokud aktuálně řešíte jak a kam investovat nebo už jste někam peníze dali a nevíte, zda jste udělali správně, pojďme se spojit a probrat to. Pomůžeme vám na základě vašich cílů, očekávání a časovém horizontu sestavit optimální finanční plán, který vám pomůže zvýšit hodnotu peněz nebo je dlouhodobě ochránit před inflací. Vybereme portfolia, která jsou transparentní a víme, na co zainvestované peníze použijí, jaká tam jsou rizika a z čeho je generován výnos.

Mám zájem o bezplatnou konzultaci

Zanechte nám kontakt a co nejdříve se vám ozveme.

14 + 7 =

Guarantee s. r. o.
IČO 10765875
Vinohradská 2828/151, Žižkov, 130 00 Praha 3